You are currently viewing Крум Дончев: Стремеж към лично облагодетелстване ли е реализацията на европроектите в Твърдица?

Крум Дончев: Стремеж към лично облагодетелстване ли е реализацията на европроектите в Твърдица?

21.05.2019 г., гр. София: Днес при посещението си в гр. Твърдица кандидатът от БСП за България Крум Дончев с нескрито недоволство установи, че при одобрен проект на стойност над 6 милиона лева със 100% европейско финансиране за изграждане и ремонт на спортни съоръжения на територията на Община Твърдица вместо два нови стадиона и една спортна площадка цари разруха.

„Спорт ли, регионално развитие ли, еврофондове ли, дали просто една изключителна некомпетентност или стремеж към лично облагодетелстване е реализацията на европроектите в Твърдица?“ – въпрос, на който няма как да не се потърси отговор от лицата отговорни за реализирането на проекта.

Има ли корупция при усвояването на европейски средства, с цел облагодетелстване на нечий личен интерес, а не благото на народа? Къде остана прозрачността в изпълнението на подобни проекти? Къде са неизразходваните средства по този проект и какви са последствията за икономиката и хората в града?

„Стойността на т.нар. спортна площадка в случая „картинг писта” е около 2 млн. лева от целия проект и не може да бъде използвана по предназначение, защото не отговаря на спортно техническите регулации за провеждане на състезания по картинг. Трасето няма необходимата дължина и изискваните зони за сигурност. Има направени недопустими грешки в строителството, като да речем кербовете във външната част на завоите са обърнати с острия ръб към асфалта вместо със скосението. Това застрашава безопасността и сигурността на състезателите. Стадионът в гр. Твърдица е на стойност близо 1.6 млн. лв. и има посещаемост в топлите месеци в годината от порядъка на два до три пъти месечно от любителски футболни отбори от съседни селища. Съоръжението няма как да бъде използвано по предназначение за футболни срещи и тренировъчни процеси на отбори, по простата причина, че град Твърдица не разполага и с нужната леглова база, необходима за провеждането на подобни лагери. Поддръжката на стадиона е сериозен ресурс и разбира се неоправдан разход.“ – заяви категоричното си становище Крум Дончев след оглед на тъжната реалност.

Дончев сподели също така, че финансирането от европейския съюз на всякакви проекти трябва да бъде обвързано с последващ положителен ефект за икономиката и хората в България. „Можем да имаме писта или писти, можем да имаме стадиони, спортни и детски площадки, както и спортни зали, тъй като ресурса го има и то на европейско, национално и местно ниво. Тук въпроса е, знаем ли изобщо какво правим и защо го правим.“ – каза в допълнение той. 

„Уважаеми дами и господа политици, депутати и представители на местната власт, това не може да продължава повече! Предстоят изключително важни политически и оперативни програми за развитие на държавите членки, които трябва да са в полза за реалния икономически и социален ръст на населението ни, както и за разрешаването на демографския ни проблем. Ако продължавате по този начин на нелогично създаване и изразходване на основните инструменти, то тогава сме обречени на пълна нищета и гибел.“– категоричен е Дончев в обръщението си към настоящото политически управление.

Една от предстоящите стратегии, която е насочена към сигурността на гражданите е стратегията Визия 0 и е основно свързана с безопасността на движението по пътищата. Основните политики в нея ще се концентрират в посока на намаляването на жертвите по пътищата. Визия 0 ще даде възможност за създаването на специализирани съображения за обучения и обогатяване културата на хората, а в това число и подрастващите. Иновациите в обществения транспорт, които касаят безопасността също ще бъдат обект на потенциално подпомагане в бъдещите оперативни програми за развитие.

Да говориш истината е въпрос на ценностен избор и морал. Нека на 26 май справедливостта възтържествува!