You are currently viewing Крум Дончев: Мечтая да видя отново многобройните български шампиони на световната сцена, защитавайки българския флаг и тръпнейки да чуят българския химн!

Крум Дончев: Мечтая да видя отново многобройните български шампиони на световната сцена, защитавайки българския флаг и тръпнейки да чуят българския химн!

София, 18 май 2019 г. – На 17 май честваме деня на спорта. Един празник, в който отдаваме заслуженото признание за положените огромни усилия на хилядите български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта.

Кандидатът на БСП за евродепутат Крум Дончев отбеляза този ден на среща със спортни клубове в гр. Самоков. Основните теми, които бяха засегнати по време на срещата касаеха състоянието на спорта в България и неговите проблеми, подготовката на спортистите на регионално и национално ниво, както и по какъв начин ЕС би могъл да подкрепи Българския спорт?

„Град Самоков е голям спортен център, дал на България много в подготовката на българските спортисти. Щастлив съм да отбележа празника сред личности допринесли много за българския спорт.“ – започна Крум Дончев

Кандидатът на левицата отправи пожелание не само към присъстващите, но и към цялата спортна общност в България с думите:

„Уважаеми спортисти и треньори, скъпи приятели на спорта,

С чувство на национална гордост и признателност към Вашия труд, изказвам своята благодарност към Вас – хората, отдали живота си на спорта. Силата на спорта, освен в постигнатите победи, се крие и в неговата способност да сближава, да обединява хората независимо от тяхната раса, религия, политически пристрастия или социален статус. Ценностите, които спортът носи със себе си, могат да допринесат за изграждането на едно по-сплотено, по-толерантно и по-справедливо общество.

Пожелавам Ви здраве, силна подкрепа от цялото общество и завоюване на много нови успехи! Честит празник!“

На въпросът за какво би настоявал пред Европа и по какъв начин ЕС може да подпомогне българския спорт Дончев изказа мнение, че основното към което той ще насочи вниманието си, ще бъде увеличаване на бюджета за спорт.

„Факт е, че програмата на ЕС за подпомагане на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа Еразъм през 2019 г. ще се ползва с почти двоен бюджет, но средствата за спорта са едва 2% от оперативната програма. А защо дори да не поставим на масата въпроса за отделянето на спорта като независима оперативна възможност за финансиране!?“ – заяви още еврокандидатът на левицата Крум Дончев.

С носталгия констатира фактът, че спортните постижения за последните години са драстично намалели. “България в миналото винаги е имала своите многобройни и безапелационни шампиони в много спортове. Някои от постигнатите тогава рекорди са все още недостижими. В Сеул през 1988 г., България е на 7-мо място в крайното класиране по медали. От лидерска позиция на Балканите за същия период, в момента сме на последното 8-мо място.“

Крум Дончев е на мнение, че ако се прояви разбиране и управленска воля за подкрепа на родните спортисти, България има шанс в бъдеще да извоюва по-мащабни и трайни позиции на световния спортен подиум.

„Ето това е моята мечта, а и не само моята, но и на хората, които подкрепят спорта на европейски и международни форуми – да видят отново многобройните български шампиони на световната сцена, защитавайки българския флаг и тръпнейки да чуят българския химн.“ – сподели в заключение Дончев.

Гласувай на 26-ти май за БСП с бюлетина N18 с преференция за Крум Дончев N116.

„Справедливост СЕГА!“

Повече за Крум Дончев може да намерите на www.krumdonchev.bg и на неговия FB профил.