You are currently viewing Крум Дончев: България има нужда от нов път и нова идея за пътната си безопасност

Крум Дончев: България има нужда от нов път и нова идея за пътната си безопасност

Кандидатът за ЕП на „БСП за България“ Крум Дончев, бе поканен днес в гр. Пещера по повод организираното състезание за майсторско и безопасно кормуване. Събитието се организира по проект на общинския съвет на БСП гр. Пещера и с подкрепата на народния представител Йордан Младенов.

Крум Дончев проведе демонстрационно състезание за пътна безопасност с гражданите, като елементите, през които участниците трябваше да преминават бяха от познат в миналото „Полигон“.

Безопасността на движение по пътищата е една изключително болезнена тема за България, тъй като през последните години нашата държава се нарежда сред първите места по брой загинали от пътно транспортни произшествия от държавите членки на ЕС. Статистиката показва, че  броя загинали е около 700 души на година, което за държава член на ЕС е абсолютно неприемливо. Основните причини за подобна черна статистика са липсата на взаимодействие между отговорните институции, тенденцията за прехвърляне на отговорности, липсата на регулация и много други. Посоките за противодействие, които най-често са споменавани по тази тема са свързани предимно със закона, а опитите за превенция са насочени към повишаване на глобите от нарушения. До този момент България няма генерална концепция и платформа, която да започне реална превенция.

„Категорично мога да заявя, че платформата на БСП – “Визия за България“ има стратегия в тази посока и тя е разписана до степен на проекто предложение, което да служи за отправна точка на детайлно развитие и имплементация. В нея са засегнати възпитанието на подрастващите, методиката за обучения на шофьорите, методиката на контрола, пътната инфраструктура, адаптиране на хората в неравностойно положение, методи за оптимизация на подпомагащите органи, като оптимизация за реакция на бързата помощ, репатриране, навременни действия на полицията, добри практики от страните членки, изпълнение на Европейската стратегия за пътна безопасност „Визия 0“. – сподели мнението си, визията и идеите на БСП кандидатът на левицата с хората на града.

„България има нужда от нов път и нова идея за пътната си безопасност, която да бъде част от общата стратегия за сигурността и безопасността на гражданите ни. Грижата за безопасността на гражданите трябва да е приоритет на всеки държавник.“ – заяви Дончев в разговор с присъстващите при днешното му гостуване в гр. Пещера.