You are currently viewing Крум Дончев: БСП не е поле за лична реализация, а за действия в полза на България

Крум Дончев: БСП не е поле за лична реализация, а за действия в полза на България

Аз не мисля, че БСП е застаряваща партия, тъй като дори и в момента наблюдаваме изключително силно ниво на приемственост. Доказателство за това са и планираните промени в устава на БСП. Според мен БСП притежава най-големия политически опит благодарение именно на тази приемственост през годините, чрез която хората предават знанията и опита си, а това е безценно. Не мога да кажа, че се възприемам като млад социалист, тъй като симпатизирам от много години, по-скоро бих се определил като “нов заряд“ за партията.“ Това казва в интервю за „Гласове“ Крум Дончев, който е бивш автомобилен състезател, един от най-популярните пилоти в България, а от август и член на БСП; делегат на 49-тия конгрес на партията.

На трибуната на първия за него конгрес на БСП

-„Вече съм убеден в идеите нa БСП и искaм дa стaнa неин член”. Това казвате през август миналата година, когато получавате партийната си книжка лично от Корнелия Нинова. Твърдите също така, че курсът, който е поела левицата, Ви е убедил да я подкрепите. В какво точно виждате промените в курса на БСП?

– Да така е. За мен най-интересното беше да видя, как БСП намери сили и предприе конкретни стъпки към промяна, която промяна бе изискана и съобразена с нуждите, както на нейните членове, така и на цялото общество. Част от новите идеи идват и с новите личности и логично БСП отвори вратите си за хората, за мотивираните с желание да работят и млади и стари. Всъщност една от основните посоки, на която станах свидетел, е огромното желание на лидера й Корнелия Нинова да дава поле и възможност за изява на добрите идеи, които са в интерес на народа.

-Бе някак изненадващо точно човек като вас, с впечатляващата спортна кариера, която имате, да се захване с политика. До съвсем скоро не се беше чуло да сте близо до политиката или до някоя партия…

– Прави сте. Аз никога не съм афиширал официално моите искренни симпатии до този момент. Но има и нещо друго, много важно, човек когато е в спорта и то в спорта за високо спортно майсторство, той се бори и постига резултати, не само за себе си, но и за отбора, а и за държавата, която представлява. Ние сме посланици на нашата държава по всички световни и европейски първенства. Точно по този начин погледнато е съвсем естествено да продължаваме да работим за нея. Политиката е едно от следващите стъпала в тази активност.

– Преди да решите да влезете в БСП познавахте ли Корнелия Нинова лично, има ли тя свой принос към решението ви?

– Не, не я познавах. По стечение на обстоятелствата, имах възможността да разговаряме преди няколко месеца на тема политика, държава, приоритети, насоки и т.н., и точно в този момент аз взех решение да се превърна от симпатизант в член на БСП, защото нейната идея ми се стори абсолютно искрена и достойна.

– авършили сте спортна психология, занимавали сте се  професионално с автомобилизъм. Би трябвало да сте реалист. Не ви ли се струва доста рисково точно в тези объркани времена да се обвързвате точно с БСП? Не сте ли срещали насмешка сред познати, приятели?

– Моето име се свързва предимно със спорта и бизнеса. И двете активности са на сто процента свързани с реализма. Човек няма как да успява в днешно време без да може реално да преценява заобикалящата го действителност. Рискът и каузата са взаимосвързани. Всяко занимание крие своите неизвестни, но когато на човек мислите са чисти и насочени към обществото и основната му цел е да помага със знанията си и опита си, а каузата е България, то рискът е оправдан.

-В едно Ваше интервю прочетох, че много ви вълнува темата „България“. Какво се разбира под това?

– Народ, Родина! Когато бях дете, моите родители ме възпитаваха по начин, по който човек поставя Родината си на изключително високо място в собствения си мироглед. За мен България е мястото, без което не мога да издържа повече от пет дни. Определено мога да заявя, че за мен България е страната, която никога не желая, по никакъв повод да напускам, защото България е моята родина.

-В момента в БСП нещата никак не са прости – има различни настроения вътре в партията, отпор отвън. Усещате ли това, как си представяте нещата вбъдеще?

– Ще използвам различна метафора: в спорта ние състезателите винаги сме подкрепени от Отбора си. Тази подкрепа ни дава хъс и мотивация да вървим напред и да печелим. Ако БСП иска да побеждава, то тогава трябва да реагира като отбор и да подкрепя с всички сили състезателите си. Да, на думи звучи лесно, но това е единственият път към общия успех.

-Твърди се, че БСП е „застаряваща“, че младите нямат интерес към нея. Така ли е? Самият вие като млад социалист ли се определяте?

– Партията съществува от 130 години и през нея са преминали много поколения. Аз не мисля, че е застаряваща, тъй като дори и в момента наблюдаваме изключително силно ниво на приемственост. Доказателство за това са и планираните промени в устава на БСП. Според мен БСП притежава най-големия политически опит благодарение именно на тази приемственост през годините, чрез която хората предават знанията и опита си, а това е безценно. Не мога да кажа, че се възприемам като млад социалист, тъй като симпатизирам от много години, по-скоро бих се определил като “нов заряд“ за партията.

– Съществува ли ревност от страна на „старите“ към „младите“?

– Не, не бих казал. Имах възможността да се видя и да поговоря с много от тези хора, и това, което аз разпознах в тях е изключителното ниво на интелект и образованост, както и готовността да помагат на по-младите, на по-неподготвените, всъщност, това е и идеята да сме всички заедно на едно място, в една партия, с общи цели.

– Тези събота и неделя е първият конгрес на БСП, на който участвате. Какви настроения остави той у вас?

– Щастлив съм, че имах възможността да участвам в този конгрес поради две причини: Първо – смятам, че той е от историческо значение и за партията, и за народа, понеже има за цел да постави началото на нова епоха в политическото и социалното развитие на държавата и второ – имах привилегията да чуя отблизо речта на Корнелия Нинова. Реч, сама по себе си историческа. Малко са съвременните европейски лидери, които биха си позволили смелостта да опишат толкова точно и всеобхватно актуалните проблеми на обществото и да предложи конкретни мерки за тяхното разрешаване. Най-силно впечатление остави у мен вдъхновението, с което Корнелия Нинова говореше и което вдъхновение успя да предаде на всички присъстващи. Искреността зад посланията и тези няколко крачки напред в края на изказването й свалиха всички прегради и тя успя да се слее в едно с хората.

-Експерт сте към транспортната комисия в НС на БСП. Какво бъдеще виждате за себе си по-нататък?

– Чувствам се уверен в себе си, когато говорим за проблемите на транспорта и пътната инфраструктура като цяло. Тази моя увереност и познанията ми идват от дългогодишната ми практика в бранша, тъй като аз съм в тази дейност повече от 20 години и съм готов да дам знанията, опита и мотивацията си.-Как оценявате началото на президентския мандат на ген. Румен Радев? Вие лично съвсем ясно го подкрепихте.– Да, подкрепих един достоен човек, който е служил и се е борил за Родината ни, какво по-истинско и силно от това. Много хора казват: „Да но той няма политически опит, той няма да се справи.“ Ето тук не съм съгласен, защото политическият опит е нещо, което се учи и придобива, но честността, искреността, желанието да се бориш за народа си са качества, които се възпитават от много ранна възраст, качества които ни се дават от нашите родители и възпитатели. А той ги има, той е един от тези хора, което е по-важното. Според мен президентът ни започна управлението на страната, като достоен човек, готов да защитава интересите на България и нейните граждани.

– Нещо лично. Баща ви също е автомобилен състезател. Разкажете за детството, семейството. – Аз мога да кажа, че съм истински щастлив човек, човек, който цял живот е правил това, за което е мечтал като малък, разбира се, с огромната подкрепа на семейството ми, родителите, приятелите и онези многохилядни фенове, които не ме оставиха и за секунда сам. Винаги подкрепата на всички тези хора ме е тласкала напред. Тя ме е карала да продължавам с толкова голямо желание да се боря. Семеен съм и имам две прекрасни момчета на 7 и на 11 години.  Колкото до моя баща, той винаги ме е карал да се чувствам горд, спокоен и подкрепен, което е било един от ключовите фактори на нашия успех. Това, което мога да кажа, е едно голямо благодаря за всичко, което е направил за мен!– Не криете, че съпругата Ви е и първата Ви любов, че живеете в хармония и приятелство. Тя с какво се занимава, споделя ли политическата ви ориентация? – Аз винаги съм успявал да я изненадвам с постъпките и действията си, тъй като тя е коренно различен човек от мен, но и това е поредното доказателство, че противоположностите се привличат. Тя се занимава с транспорт и логистика, и по-точно с финанси. Напълно ме е подкрепяла във всяко мое действие, дори и риска в спорта се е опитвала да го приеме спокойно. Мога да кажа, че с нея живеем изключително динамичен и интересен живот.– В интервю казвате: „И спортът, и политиката са борба на идеи.“ Това – отговор на въпрос дали не се притеснявате, че някой може да ви упрекне, че търсите лична реализация в БСП. Какво точно имате предвид?– Това, което споменах малко преди това, спортът не е лична реализация, да – ние състезателите печелим наградите, но тези награди оставят сериозен отпечатък на стената на славата, за цяла една държава, защото спортът и спортистите винаги са били, и ще бъдат нашата гордост. Такъв чист отпечатък може да бъде оставен и в политиката. Много родни политици са го правили и много ще продължават да го правят, именно това са хората, които никога не са забравяли, че са политици, за да защитават интереса на държавата и нейните граждани. БСП лична реализация не може да даде. БСП може да даде поле за изява на добри идеи, които да бъдат реализирани, но само и единствено в полза на България.– Имате ли прогноза за времето след предсрочните избори? Виждате ли Борисов отново на власт?– Със сигурност няма човек, който би се наел в момента да дава прогноза, за това какво би се случило и кой ще бъде на власт. В този момент трябва да се разработват реални за изпълнение идеи и да се предлагат на хората. За съжаление обаче и преди беше така: всеки разработва, предлага, после печели избори и ставаме свидетели на разминаване между обещанието и реалното действие. За мен политическата платформа е документът, който трябва да се изпълнява безпрекословно.– Отново ще ви цитирам. Казвате, че цял живот сте следвали мечтите си, които са били изключително трудно реализуеми. Но сте ги постигнали. Явно сте и доста романтичен. Какви са мечтите ви днес?– Аз цял живот съм бил любител на силните усещания, на динамиката и на технологиите, и по-специално свързани с автомобилостроенето. Както преди, така и сега мечтая да се занимавам с автомобили, и то спортни автомобили, но лично според мен вече дойде време да дам на хората този опит, който натрупах през годините. Смятам, че би им бил от полза, защото те го заслужават. Ние, професионалните автомобилни пилоти, притежаваме в ръцете си знанието, за това как човек да оцелява, как да се справя и да се бори с предизвикателствата на пътя, а вече показваме, че това знание е приложимо навсякъде в човешкото ежедневие, това се нарича възможността за бърза адаптация към дадена среда или действие. Тази така наречена бърза адаптация е безкрайно необходима на хората и то в този така динамичен живот, който живеем в момента. Мечтая и за още едно нещо, което винаги ме е водило в живота и това е устрема да запазя в себе си честността, искреността и трудолюбието, с които съм възпитаван. Крум Дончев е бивш автомобилен състезател, един от най-популярните пилоти в България. Той е четирикратен рали шампион на България (2003, 2004, 2009, 2010), носител на Европейския рали трофей за 2014 г. на ФИА, както и три пъти носител на Източноевропейската рали купа (2001, 2007, 2008), веднъж на Южноевропейската през 2005 г., а година по-късно е Вицеевропейски шампион.Роден е на 6 септември 1978 г. в София в семейството на дългогодишния автомобилен пилот Георги Дончев, който се занимава в сферата на транспортния бизнес. От малък Крум е заобиколен около спортните автомобили и мечтаел да участва в картинг надпревари. Доста често като ученик е бягал от тренировки по футбол, за да гледа другите деца как се състезават. Разбира се, както всички родители, те не му разрешили да се запише в любимия си спорт, тъй като според тях той криел опасности.Един ден Крум се осмелил да сподели на баща си, че футболът не е неговия спорт и мечтае да се състезава с картинг, но Дончев старши за съжаление отказал. Въпреки това, Крум сяда зад волана на 18-годишна възраст, а година по-рано взима шофьорския изпит. Мечтата на дядо му, който също се казва Крум, е била той да стане космонавт, като смятал, че тази професия е най-смелата. Разбирайки за намеренията на внука му да става рали състезател също се възпротивил заради риска, който носи този спорт, но след това се съгласил.Крум завършва средното си образование в механотехникум със специалност “Ел. машини и апарати”. След това записва висше училище в Национална спортна академия (НСА) със специалност автомобилен спорт.В момента се занимава активно и с бизнес в сферата на транспорта и логистиката. Той е търговски директор за България на една от най-големите логистични компании в света, а от около 6 месеца е член в БСП.Женен е и има две деца, синове на 11 и 7 г., за които Крум казва, че проявяват интерес към спортните автомобили.През свободното си време той обича играта на футбол, плуване, зимно време кара сноуборд, а лятото уейкборд, кара АТВ и кросов мотоциклет, колело или ролкови кънки.

-„Вече съм убеден в идеите нa БСП и искaм дa стaнa неин член”. Това казвате през август миналата година, когато получавате партийната си книжка лично от Корнелия Нинова. Твърдите също така, че курсът, който е поела левицата, Ви е убедил да я подкрепите. В какво точно виждате промените в курса на БСП?

– Да така е. За мен най-интересното беше да видя, как БСП намери сили и предприе конкретни стъпки към промяна, която промяна бе изискана и съобразена с нуждите, както на нейните членове, така и на цялото общество. Част от новите идеи идват и с новите личности и логично БСП отвори вратите си за хората, за мотивираните с желание да работят и млади и стари. Всъщност една от основните посоки, на която станах свидетел, е огромното желание на лидера й Корнелия Нинова да дава поле и възможност за изява на добрите идеи, които са в интерес на народа.

-Бе някак изненадващо точно човек като вас, с впечатляващата спортна кариера, която имате, да се захване с политика. До съвсем скоро не се беше чуло да сте близо до политиката или до някоя партия…

– Прави сте. Аз никога не съм афиширал официално моите искренни симпатии до този момент. Но има и нещо друго, много важно, човек когато е в спорта и то в спорта за високо спортно майсторство, той се бори и постига резултати, не само за себе си, но и за отбора, а и за държавата, която представлява. Ние сме посланици на нашата държава по всички световни и европейски първенства. Точно по този начин погледнато е съвсем естествено да продължаваме да работим за нея. Политиката е едно от следващите стъпала в тази активност.

– Преди да решите да влезете в БСП познавахте ли Корнелия Нинова лично, има ли тя свой принос към решението ви?

– Не, не я познавах. По стечение на обстоятелствата, имах възможността да разговаряме преди няколко месеца на тема политика, държава, приоритети, насоки и т.н., и точно в този момент аз взех решение да се превърна от симпатизант в член на БСП, защото нейната идея ми се стори абсолютно искрена и достойна.

– Завършили сте спортна психология, занимавали сте се  професионално с автомобилизъм. Би трябвало да сте реалист. Не ви ли се струва доста рисково точно в тези объркани времена да се обвързвате точно с БСП? Не сте ли срещали насмешка сред познати, приятели?

– Моето име се свързва предимно със спорта и бизнеса. И двете активности са на сто процента свързани с реализма. Човек няма как да успява в днешно време без да може реално да преценява заобикалящата го действителност. Рискът и каузата са взаимосвързани. Всяко занимание крие своите неизвестни, но когато на човек мислите са чисти и насочени към обществото и основната му цел е да помага със знанията си и опита си, а каузата е България, то рискът е оправдан.

-В едно Ваше интервю прочетох, че много ви вълнува темата „България“. Какво се разбира под това?

– Народ, Родина! Когато бях дете, моите родители ме възпитаваха по начин, по който човек поставя Родината си на изключително високо място в собствения си мироглед. За мен България е мястото, без което не мога да издържа повече от пет дни. Определено мога да заявя, че за мен България е страната, която никога не желая, по никакъв повод да напускам, защото България е моята родина.

-В момента в БСП нещата никак не са прости – има различни настроения вътре в партията, отпор отвън. Усещате ли това, как си представяте нещата вбъдеще?

– Ще използвам различна метафора: в спорта ние състезателите винаги сме подкрепени от Отбора си. Тази подкрепа ни дава хъс и мотивация да вървим напред и да печелим. Ако БСП иска да побеждава, то тогава трябва да реагира като отбор и да подкрепя с всички сили състезателите си. Да, на думи звучи лесно, но това е единственият път към общия успех.

-Твърди се, че БСП е „застаряваща“, че младите нямат интерес към нея. Така ли е? Самият вие като млад социалист ли се определяте?

 – Партията съществува от 130 години и през нея са преминали много поколения. Аз не мисля, че е застаряваща, тъй като дори и в момента наблюдаваме изключително силно ниво на приемственост. Доказателство за това са и планираните промени в устава на БСП. Според мен БСП притежава най-големия политически опит благодарение именно на тази приемственост през годините, чрез която хората предават знанията и опита си, а това е безценно. Не мога да кажа, че се възприемам като млад социалист, тъй като симпатизирам от много години, по-скоро бих се определил като “нов заряд“ за партията.

– Съществува ли ревност от страна на „старите“ към „младите“?

– Не, не бих казал. Имах възможността да се видя и да поговоря с много от тези хора, и това, което аз разпознах в тях е изключителното ниво на интелект и образованост, както и готовността да помагат на по-младите, на по-неподготвените, всъщност, това е и идеята да сме всички заедно на едно място, в една партия, с общи цели.

– Тези събота и неделя е първият конгрес на БСП, на който участвате. Какви настроения остави той у вас?

– Щастлив съм, че имах възможността да участвам в този конгрес поради две причини: Първо – смятам, че той е от историческо значение и за партията, и за народа, понеже има за цел да постави началото на нова епоха в политическото и социалното развитие на държавата и второ – имах привилегията да чуя отблизо речта на Корнелия Нинова. Реч, сама по себе си историческа. Малко са съвременните европейски лидери, които биха си позволили смелостта да опишат толкова точно и всеобхватно актуалните проблеми на обществото и да предложи конкретни мерки за тяхното разрешаване. Най-силно впечатление остави у мен вдъхновението, с което Корнелия Нинова говореше и което вдъхновение успя да предаде на всички присъстващи. Искреността зад посланията и тези няколко крачки напред в края на изказването й свалиха всички прегради и тя успя да се слее в едно с хората.

-Експерт сте към транспортната комисия в НС на БСП. Какво бъдеще виждате за себе си по-нататък?

– Чувствам се уверен в себе си, когато говорим за проблемите на транспорта и пътната инфраструктура като цяло. Тази моя увереност и познанията ми идват от дългогодишната ми практика в бранша, тъй като аз съм в тази дейност повече от 20 години и съм готов да дам знанията, опита и мотивацията си.

-Как оценявате началото на президентския мандат на ген. Румен Радев? Вие лично съвсем ясно го подкрепихте.

– Да, подкрепих един достоен човек, който е служил и се е борил за Родината ни, какво по-истинско и силно от това. Много хора казват: „Да но той няма политически опит, той няма да се справи.“ Ето тук не съм съгласен, защото политическият опит е нещо, което се учи и придобива, но честността, искреността, желанието да се бориш за народа си са качества, които се възпитават от много ранна възраст, качества които ни се дават от нашите родители и възпитатели. А той ги има, той е един от тези хора, което е по-важното. Според мен президентът ни започна управлението на страната, като достоен човек, готов да защитава интересите на България и нейните граждани.

– Нещо лично. Баща ви също е автомобилен състезател. Разкажете за детството, семейството.

– Аз мога да кажа, че съм истински щастлив човек, човек, който цял живот е правил това, за което е мечтал като малък, разбира се, с огромната подкрепа на семейството ми, родителите, приятелите и онези многохилядни фенове, които не ме оставиха и за секунда сам. Винаги подкрепата на всички тези хора ме е тласкала напред. Тя ме е карала да продължавам с толкова голямо желание да се боря. Семеен съм и имам две прекрасни момчета на 7 и на 11 години.  Колкото до моя баща, той винаги ме е карал да се чувствам горд, спокоен и подкрепен, което е било един от ключовите фактори на нашия успех. Това, което мога да кажа, е едно голямо благодаря за всичко, което е направил за мен!

– Не криете, че съпругата Ви е и първата Ви любов, че живеете в хармония и приятелство. Тя с какво се занимава, споделя ли политическата ви ориентация?

– Аз винаги съм успявал да я изненадвам с постъпките и действията си, тъй като тя е коренно различен човек от мен, но и това е поредното доказателство, че противоположностите се привличат. Тя се занимава с транспорт и логистика, и по-точно с финанси. Напълно ме е подкрепяла във всяко мое действие, дори и риска в спорта се е опитвала да го приеме спокойно. Мога да кажа, че с нея живеем изключително динамичен и интересен живот.

– В интервю казвате: „И спортът, и политиката са борба на идеи.“ Това – отговор на въпрос дали не се притеснявате, че някой може да ви упрекне, че търсите лична реализация в БСП. Какво точно имате предвид?

– Това, което споменах малко преди това, спортът не е лична реализация, да – ние състезателите печелим наградите, но тези награди оставят сериозен отпечатък на стената на славата, за цяла една държава, защото спортът и спортистите винаги са били, и ще бъдат нашата гордост. Такъв чист отпечатък може да бъде оставен и в политиката. Много родни политици са го правили и много ще продължават да го правят, именно това са хората, които никога не са забравяли, че са политици, за да защитават интереса на държавата и нейните граждани. БСП лична реализация не може да даде. БСП може да даде поле за изява на добри идеи, които да бъдат реализирани, но само и единствено в полза на България.

– Имате ли прогноза за времето след предсрочните избори? Виждате ли Борисов отново на власт?

– Със сигурност няма човек, който би се наел в момента да дава прогноза, за това какво би се случило и кой ще бъде на власт. В този момент трябва да се разработват реални за изпълнение идеи и да се предлагат на хората. За съжаление обаче и преди беше така: всеки разработва, предлага, после печели избори и ставаме свидетели на разминаване между обещанието и реалното действие. За мен политическата платформа е документът, който трябва да се изпълнява безпрекословно.

– Отново ще ви цитирам. Казвате, че цял живот сте следвали мечтите си, които са били изключително трудно реализуеми. Но сте ги постигнали. Явно сте и доста романтичен. Какви са мечтите ви днес?

– Аз цял живот съм бил любител на силните усещания, на динамиката и на технологиите, и по-специално свързани с автомобилостроенето. Както преди, така и сега мечтая да се занимавам с автомобили, и то спортни автомобили, но лично според мен вече дойде време да дам на хората този опит, който натрупах през годините. Смятам, че би им бил от полза, защото те го заслужават. Ние, професионалните автомобилни пилоти, притежаваме в ръцете си знанието, за това как човек да оцелява, как да се справя и да се бори с предизвикателствата на пътя, а вече показваме, че това знание е приложимо навсякъде в човешкото ежедневие, това се нарича възможността за бърза адаптация към дадена среда или действие. Тази така наречена бърза адаптация е безкрайно необходима на хората и то в този така динамичен живот, който живеем в момента. Мечтая и за още едно нещо, което винаги ме е водило в живота и това е устрема да запазя в себе си честността, искреността и трудолюбието, с които съм възпитаван. Крум Дончев е бивш автомобилен състезател, един от най-популярните пилоти в България. Той е четирикратен рали шампион на България (2003, 2004, 2009, 2010), носител на Европейския рали трофей за 2014 г. на ФИА, както и три пъти носител на Източноевропейската рали купа (2001, 2007, 2008), веднъж на Южноевропейската през 2005 г., а година по-късно е Вицеевропейски шампион.Роден е на 6 септември 1978 г. в София в семейството на дългогодишния автомобилен пилот Георги Дончев, който се занимава в сферата на транспортния бизнес. От малък Крум е заобиколен около спортните автомобили и мечтаел да участва в картинг надпревари. Доста често като ученик е бягал от тренировки по футбол, за да гледа другите деца как се състезават. Разбира се, както всички родители, те не му разрешили да се запише в любимия си спорт, тъй като според тях той криел опасности.Един ден Крум се осмелил да сподели на баща си, че футболът не е неговия спорт и мечтае да се състезава с картинг, но Дончев старши за съжаление отказал. Въпреки това, Крум сяда зад волана на 18-годишна възраст, а година по-рано взима шофьорския изпит. Мечтата на дядо му, който също се казва Крум, е била той да стане космонавт, като смятал, че тази професия е най-смелата. Разбирайки за намеренията на внука му да става рали състезател също се възпротивил заради риска, който носи този спорт, но след това се съгласил.Крум завършва средното си образование в механотехникум със специалност “Ел. машини и апарати”. След това записва висше училище в Национална спортна академия (НСА) със специалност автомобилен спорт.В момента се занимава активно и с бизнес в сферата на транспорта и логистиката. Той е търговски директор за България на една от най-големите логистични компании в света, а от около 6 месеца е член в БСП.Женен е и има две деца, синове на 11 и 7 г., за които Крум казва, че проявяват интерес към спортните автомобили.През свободното си време той обича играта на футбол, плуване, зимно време кара сноуборд, а лятото уейкборд, кара АТВ и кросов мотоциклет, колело или ролкови кънки.