"Нека промяната започне от сърцето на България! "

Габрово

Габрово се намира в централна България, a близост до него се намират Трявна, Дряново и Севлиево. Разположен е по поречието на р. Янтра. В непосредствена близост до Габрово се намира географският център на България – местността Узана. Градът е известен като световна столица на хумора и сатирата, машиностроенето, многобройните паметници и мостове и дълги улици.

Севлиево

Градът е втори по големина в областта и заема 40-та позиция по население в страната. Севлиево е обособен административен и общински център, който в голямата си част е разположен на левия бряг на р. Росица, върху равнинен терен в центъра на Севлиевската котловина. “Ден на Севлиево” от стотици години се чества на 14 октомври – Денят на Света Петка Българска, който се отбелязва с голям есенен панаир и множество културни изяви. В района на общината има условия за развитие на туризъм в пет основни направления: исторически, ловен, екологичен, религиозен и селски.

В гр. Севлиево има футболен стадион, спортна зала, закрит плувен басейн, спортни игрища. На 5 км от града се намира Мотополигон „Горна Росица”, който четири пъти е обявяван за трасе №1 в света. На него се провеждат световни и европейски състезания по мотоциклетизъм.

  • Забележителности:  Мостът над река Росица – построен през 1857 г. от известния майстор Кольо Фичето, Къща музей Дан Колов – на 7 км югозападно от града (в село Сенник), Градска художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“, Дом на културата „Мара Белчева“

Трявна

Населението на Трявна по данни от преброяване прави града третото населено място в областта. Запазената възрожденска архитектура и културното наследство от този период привличат множество туристи. Градът е и едно от местата, в което човек може да научи повече за историята на България и да я почувства. Старата част на Трявна е уникален паметник на културата със реставрираните си възрожденски къщи, павирани улици и действащи работилнички, в които местните майстори създават своите произведения по начина, по който са работили техните деди и прадеди от столетия насам. Градът е разположен в северното подножие на Тревненския балкан, по бреговете на Дряновската река.

В последните години град Трявна е основно променен. Центърът на града е изцяло обновен и озеленен, фасадите са боядисани, от балконите висят цветя, а между административните сгради надничат зелени, ниско окосени морави и фонтани, съперничещи на тези, които може да се видят в известните европейски столици.

  • Забележителности: Часовниковата кула (издигната през 1779 г.), Екопътека Трявна – АИР “Боженци”, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство, Пещерата Змеева дупка, Даскаловата къща

Дряново

Дряново е град, разположен на река Дряново, сред красивите и заоблени хълмове на Централен предбалкан. В района на града са открити най-старите следи от живот на Балканския полуостров – в пещерата Бачо Киро край Дряновския манастир. Предисторията на Дряново по-определено може да се търси през тракийско и римско време. Рядкост са селищата в нашата страна, които са заобиколени от толкова много крепости и заселища. Останките от такива крепости недалеч от Дряново, отпреди 2000 години, са красноречив свидетел за миналото на този край.

Град Дряново е основан през 1470 год., но близо до сегашния град е съществувало селище от ХІ – ХІІ век.

  • Забележителности: Пещерата “Бачо Киро”, Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил”, Музей „Колю Фичето”, Дряновски водопадГаброво

Нека промяната започне от сърцето на българия!