You are currently viewing Абсурдът с отнемането на лиценза на Автомобилната федерация стигна и до парламента

Абсурдът с отнемането на лиценза на Автомобилната федерация стигна и до парламента

05 юни 2019 г., гр. София – На 28.05.2019 г. се състоя протест пред Министерски съвет, чиято причина бе ескалиращото недоволство срещу отнемането на лиценза на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС).

Част от въпросите, предмет на протеста, бяха свързани с липсата на логична аргументация за отнемането на лиценза на БФАС и даването на лиценз на новосформирана организация без история в спорта, с ролята на Министерството на младежта и спорта в управлението на спорта, и с липсата на логично основание, което определя отнемането на лиценза като неправомерно действие, заличаващо идентичността на автомобилния спорт.

Сред свои колеги от автомобилния спорт, Дончев заяви: „Спортният дебат трябва да остане при хората, които работят и живеят в спорта – там, където е неговата фактическа и оперативна история. Министърът на младежта и спорта най-вероятно е подведен, след което взима решение за отнемане на лицензията на федерацията…, което води и до грешни действия от страна на народни представители. Вярвам, че всеки държавник трябва да бъде обективен и честен, както и да работи за националния интерес.”

Според Дончев протестът няма да намери своето основание ако не бъде подкрепен с реални действия. По този повод са входирани въпроси в парламента, които да бъдат официално зададени към Министъра на младежта и спорта от председателя на съвета по спорт към БСП – Иван Ченчев, по време на парламентарния контрол. Основната насоченост на питанията ще бъдат в посока легитимността на действията на министъра и дали те намират своето правно отражение в Закона за физическото възпитание и спорта, както и по отношения на скорострелно внесените предложения за промяна на самия закон.

Крум Дончев е на мнение, че е необходима обективна управленска воля за подкрепа на автомобилния спорт, донесъл толкова слава на България. „Само така ще имаме шанс да вдигнем нивото на българския автомобилен спорт, а и на спорта като цяло.“